Nice to know

RSS (Real Simple Syndication)

RSS staat voor Real Simple Syndication, letterlijk: ”erg simpel samenbrengen”. Je kiest een website die je in de gaten wilt houden en geeft daarvan de link op in een zogenaamde RSS reader. Vervolgens haalt deze reader alle nieuwe berichten op die op deze website worden geplaatst. Zo kan je meerdere websites tegelijk in de gaten houden. Een handige reader is Feedreader. Er zijn ook RSS readers voor je mobiele telefoon, zoals Feedpod voor de iPhone.

Bekijk het filmpje om te zien hoe RSS precies werkt:

RSS in Plain English : An introduction to RSS as a way to save time reading websites.

Twitter

Twitter is een sociaal netwerk waarbij je korte berichten (140 tekens) plaatst. Iedereen die jou volgt, kan deze berichten automatisch lezen. Zo kun je dus nieuws met elkaar uitwisselen, maar ook op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op je vakgebied. Twitter is razendsnel en daardoor up-to-date.

Meer uitleg? Kijk op twitterinfo.nl of bekijk dit  filmpje Twitter in Plain English.

Onderwerpsgidsen

Als je je oriënteert op een onderwerp kun je gebruik maken van onderwerpsgidsen zoals DMOZ Open Directory Project. Hier vind je informatie geordend in verschillende categorieën. Je zoekt dus niet op een specifiek woord, maar bladert door onderwerpen die jij interessant vindt. Dit is erg handig ter oriëntatie op een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld bij het begin van je zoektocht naar informatie.